KILANG BESI AWAL ABAD KE-18 DI KEDAH (SUATU TINJAUAN KE BEKAS TAPAK DI KG NAWA, TUALANG, KEDAH) - Ibrahim Bakar Langkawi; Mohd Kasri Saidon (Proceedings of The ICECRS, 2016)
Kertas kerja ini memaparkan tentang sebahagian aktiviti yang dilakukan oleh Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK). Besi sememangnya telah lama menjadi industri tempatan masyarakat Kedah. Begitupun ia tenggelam dalam lipatan sejarah apabila kerja melebur dan menempa besi ini ditinggalkan. Penemuan kilang peralatan besi yang ada di Nawa, Kedah adalah sebahagian dari bukti kerja sebegini pernah dilakukan dan tercatat dalam sejarah negeri Kedah. Tinjauan ini adalah asas kepada kajian lebih lanjut tentang sejarah industri ini di Kedah serta catatan yang berkait dengannya.Kajian lanjut nanti dilihat bakal mengukuhkan lagi kajian tentang Kedah sebagai negeri terawal membina tamaddhun yang tersendiri di Malaysia yang juga berkemungkinan di Asia Tenggara ini.