PERANAN ORGANISASI BUKAN KERAJAAN (NGO) DALAM KONFLIK KEMANUSIAAN DI PALESTIN - Noor Atika Shafinaz Binti Nazri (Islam Realitas: Journal of Islamic and Social Studies, 2017)
Humanitarian aid has become one of the human rights agenda in international world. In this case, there are various international organizations including non-governmental organizations (NGOs) involved. For Malaysia, the NGO is well regarded as one of the NGOs most active in providing humanitarian aid to Palestine. The organization has been using the platform of non-governmental organizations in providing humanitarian assistance to the Palestinian people. This study focuses Viva Palestina Malaysia, which is one of Malaysia NGOs active in Palestine. It will review the activities of the police and Viva Palestina Malaysia contribution towards the Palestinians. The study will indicate the role of non-governmental organizations in the fight for the truth, raise awareness of issues, provide assistance and conduct humanitarian activities in Palestine Bantuan kemanusiaan telah menjadi salah satu agenda hak asasi manusia dalam dunia antarabangsa. Terdapat pelbagai organisasi antarabangsa termasuk Organisasi Bukan Kerajaan (NGO) yang terlibat dalam hal ini. Bagi Malaysia, NGO itu dengan baik dianggap sebagai antara kumpulan organisasi bukan kerajaan yang paling aktif dalam menyediakan bantuan kemanusiaan ke Palestin. Organisasi ini telah menggunakan platform bukan kerajaan dalam menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada rakyat Palestin. Kajian ini memfokuskan Viva Palestina Malaysia yang merupakan salah satu NGO dari Malaysia bergiat aktif di Palestin. Ia akan mengkaji aktiviti, polisi dan sumbangan Viva Palestina Malaysia terhadap Palestin. Kajian akan menunjukkan peranan organisasi bukan kerajaan dalam memperjuangkan kebenaran, meningkatkan isu kesedaran, menyediakan bantuan dan menjalankan aktiviti kemanusiaan di Palestin