KUMPULAN LESBIAN, GAY, BISEKSUAL DAN TRANSGANDER (LGBT) ANCAMAN TERHADAP KEAMANAN DAN KEHARMONIAN BERAGAMA DI MALAYSIA - Noor Hafizah Bt. Mohd Haridi; Norsaleha bt. Mohd Salleh (Islam Realitas: Journal of Islamic and Social Studies, 2016)
Sexual and Gender disorder Issues, which refers to Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender (LGBT) community is not a new issue. Allah has explained about homosexual issues prevailing among the people of Prophet Luth. This paper discusses the related issues (LGBT) by analyzing a collection of aspects of this threat to the security and religious harmony. Various claims have been made by this group in the name of human rights. Symptoms, treatment and disposition opposed to the normal life of a person human system has become a regular affair in the world and especially Malaysia. In fact the case is cultivated in transnational level through United Nation Human Right Convention (UNHRC) and backed by the major countries in tthe world. The symptoms of lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) has become accepted way of life by the outside community and now infiltrating in the life of islamic community in Malaysia. These symptoms shall be dammed to ensure public security and religious harmony in Malaysia. Permasaahan kecelaruan seksual dan jantina, yang merujuk kepada komuniti Lesbian, Gay, Biseksual. dan Transgender (LGBT) bukan merupakan isu baru. Sebaliknya, Allah swt telah menjelaskan tentang permasalahan homoseksual yang berlaku di kalangan umat Nabi Lut as. Penulisan ini membincangkan isu berkaitan (LGBT) dengan menganalisis dari aspek ancaman kumpulan ini terhadap keamanan dan keharmonian beragama. Pelbagai tuntutan telah dilakukan oleh kumpulan ini atas nama hak asasi manusia. Gejala, perlakuan dan tabiat bertentangan dengan sistem kehidupan normal seseorang manusia telah menjadi suatu perkara yang biasa di dunia amnya dan Malaysia khasnya. Malah perkara ini diperjuang di peringkat antarabangsa menerusi United Nation Human Right Convention (UNHRC) dan disokong oleh negara-negara besar dunia.Gejala lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) telah menjadi cara hidup yang diterima oleh masyarakat luar dan kini sedang meresap masuk ke ruang atmosfera kehidupan masyarakat Islam di Malaysia. Gejala ini wajib dibendung bagi menjamin kemanan dan keharmonian beragama masyarakat di Malaysia.