Behavior Management and Student Discipline at Sekolah Kebangsaan Bagan Datuk Perak - Mohamad Razman, Nurul Atikah; Mohd Tarmizi, Nur Fatihah Najwa; Zamri, Syasya Aqilah; Mohd Fauzi, Nur Arifah Adila; Mohamad Khairul Azhar, Ainurul Shafiqah; Mohd Fauzi, Nur Farzana Balqis; Husin, Mohd Razimi (Journal of Humanities and Social Sciences (JHASS), 2022)
Proses pengurusan tingkah laku dan disiplin di sekolah mempengaruhi sejauhmana keupayaan sesebuah sekolah untuk menerapkan nilai-nilai murni dalam diri pelajar. Kajian ini merangkumi objektif untuk mengenal pasti strategi-strategi yang digunakan oleh guru dalam pengurusan tingkah laku dan disiplin sekolah. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan kaedah temu bual dengan salah seorang guru disiplin daripada sekolah yang terpilih. Dapatan kajian diolah dengan menggunakan analisis SWOT. Kajian mendapati bahawa peranan utama dalam menangani masalah tingkah laku dan disiplin murid ialah keluarga. Selain itu, pihak sekolah berperanan untuk menambah nilai pengajaran mata pelajaran iaitu menerapkan nilai-nilai murni dalam semua kelas. Pelajaran boleh dijalankan secara interaktif, memberikan murid lebih berminat untuk hadir ke sekolah dan meneruskan pelajaran. Unsur-unsur tema keagamaan dan kewarganegaraan perlu ada dalam semua mata pelajaran agar golongan muda diasuh dengan nilai-nilai murni dalam apa jua perkara yang dipelajari. Behavior Management and Student Discipline at Sekolah Kebangsaan Bagan Datuk Perak Abstract: The process of managing behavior and discipline at school affects the extent to which a school is capable of inculcating good values in students. This study includes the objective to identify the strategies used by teachers in the management of behavior and school discipline. This study was conducted by using the interview method with one of the discipline teachers from the selected school. Research findings are processed using SWOT analysis. The study found that the main role in dealing with student behavior and discipline problems is the family. In addition, the school plays a role in adding value to the teaching of subjects, i.e. applying good values in all classes. Lessons can be conducted interactively, giving students more interest in attending school and continuing their studies. The elements of religious and citizenship themes must be present in all subjects so that young people are nurtured with pure values in whatever they study. Keywords: Behavior Management and Discipline, SWOT, Teaching and Learning.