Analisis Pengumpulan Zakat Profesi Pada Badan Amil Zakat Nasional (Baznas) Deli Serdang - Amalia Nasution; Mawaddah Irham (Jurnal Masharif al-Syariah: Jurnal Ekonomi dan Perbankan Syariah, 2022)
AbstrakZakat adalah rukun Islam keempat yang berkaitan erat dalam perekonomian islam, seperti membantu dalam mensejahterakan umat muslim di dunia. Sedangkan zakat profesi ialah jika seseorang sudah memenuhi nisab maka wajib untuk mengeluarkan zakat dimana penghasilan yang didapat akan dipotong sebesar 2.5%. Lembaga yang bertugas untuk mengumpulkan zakat profesi ini dinamakan lembaga Badan Amil Zakat Nasional (BAZNAS).Kata kunci : Zakat, Zakat Profesi, Baznas Deli Serdang, MuzzakiAbstrackZakat is the fourth pillar of Islam that is closely related in the Islamic economy, such as helping in the welfare of Muslims in the world. While professional zakat is if someone has fulfilled the nisab, it is obligatory to issue zakat where the income earned will be deducted by 2.5%. The institution in charge of collecting professional zakat is called the National Amil Zakat Agency (BAZNAS).Keywords: Zakat, Professional Zakat, Deli Serdang Baznas, Muzzaki