Issues of Implementation and Innovation of E-Learning Visual Arts Education in Rural Schools During the Pandemic of Covid 19 - Puteri, Ida; Mokhtar, Elis Syuhaila; Mat Alim, Muliyati (Journal of Engineering, Technology, and Applied Science (JETAS), 2022)
E-pembelajaran bagi Pendidikan Seni Visual (PSV) di sekolah luar bandar berhadapan dengan pelbagai isu pelaksanaan pembelajaran disamping kewujudan pelbagai inisiatif para pendidik. Justeru, kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti isu pelaksanaan dan mengkaji inovasi e-pembelajaran di sekolah luar bandar ketika pandemik melanda negara. Instrumen temu bual berstruktur secara berkumpulan dibina bagi menjalankan pengumpulan data bersama 30 orang guru pelatih siswazah tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Seni) di Universiti Pendidikan Sultan Idris, Perak yang telah menjalani latihan praktikum di sekolah menengah. Dapatan kajian yang diperoleh bagi soalan kajian pertama adalah pembelajaran abad ke-21, manakala tema kedua adalah pembelajaran secara digital. Hasil dapatan kajian menunjukkan isu pelaksanaan e-pembelajaran PSV mendapati guru pelatih menggunakan teknologi telefon pintar, kaedah Pembelajaran Berasaskan Projek, Pembelajaran Teradun, menjalankan kuiz dalam talian, dan pengajaran melalui laman sosial. Inovasi e-pembelajaran yang dihasilkan adalah guru pelatih menghasilkan YouTube Channel dan modul digital dalam sesi e-pembelajaran. Oleh itu, guru pelatih juga perlu sentiasa mencari alternatif e-pembelajaran semasa menjalani praktikum dengan meningkatkan literasi teknologi mengikut keperluan murid di luar bandar agar sesi pembelajaran dan pembelajaran dapat dijalankan secara berterusan. Issues of Implementation and Innovation of E-Learning Visual Arts Education in Rural Schools During the Pandemic of Covid 19 Abstract: E-learning for Visual Arts Education (VAE) in rural schools faced with various learning implementation issues in addition to the existence of various initiatives by educators. Therefore, this study was conducted to identify implementation issues and examine the innovation of e-learning in rural schools during pandemic. A focus group structured interview instrument was built to conduct data collection with 30 graduate trainee teachers from final year of the Bachelor of Education (Arts) at Universiti Pendidikan Sultan Idris, Perak who had undergone practicum training in secondary schools. The research findings obtained for the first research question is 21st century learning, while the second theme is digital learning. The results of the study showed the issue of VAE e-learning implementation find that trainee teachers use smartphone technology, Project-Based Learning methods, Blended Learning, conducting online quizzes, and teaching through social media. The e-learning innovation produced by trainee teacher was YouTube Channel and a digital module in the e-learning session. Therefore, trainee teachers also need to constantly look for e-learning alternatives during the practicum by improving technology literacy according to the needs of students in rural areas so that learning and learning sessions can be carried out continuously. Keywords: E-Learning, Innovation, Rural Areas, Visual Art Education