ASAS ALAMTOLOGI: PENGENALAN "ISTILAH" SEBAGAI ASAS PERMULAAN KAJIAN DALAM DISIPLIN ILMU - Maisarah Maisarah (SINTESA: Jurnal Kajian Islam dan Sosial Keagamaan, 2019)
Kajian ini perlu dikaji untuk memahami makna daripada istilah. Penamaan sesuatu yang wujud merupakan sebuah istilah yang diberikan kepada nama tersebut supaya dapat dikenal secara pasti terhadap nama sesuatu unsur tersebut. namu dalam kajian ini peneliti menjelaskan secara jelas tentang bagaimana menamakan sebuah istilah terhadap sesuatu benda tersebut secara tepat. Dengan demikian, istilah yang diberikan tersebut bukan atas sangkaan ataupun dugaan, namun istilah merupakan sebuah nama yang tepat kepada sesuatu benda tersebut serta dapat dibuktikan secara saintifik dan sistematis. Huraian dan penjelasan ringkas mengenai pembangunan penyelidikan serta disiplin ilmu adalah merujuk kepada disiplin ALAMTOLOGI. Hal ini sistem pembangunannya dengan cara merujuk kepada alam sekeliling sebagai panduan asas. Alamtologi merupakan suatu disiplin ilmu yang sedang giat berkembang. Ianya merujuk secara langsung kepada hukum alam semulajadi agar semua pembangunan dan penyelidikan teknologi selaras dengan ciri-ciri asas medium tertentu yang memastikan ianya tidak bercanggah dengan cara alam semulajadi berinteraksi dan sebagainya, serta pengenalan asas pada istilah sangat penting dipahami untuk mengenal sesuatu yang menjadi objek dalam kajian ALAMTOLOGI. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa ISTILAH adalah perubahan dari hasil kaitan atara unsur-unsur yang terisi dalam satu bekas. Perubahan dihasilkan daripada proses penggabungan antara dua unsur atau lebih, seperti penyebutan air kopi merupakan gabungan daripada air, biji kopi, dan gula. Oleh karena itu perlu dipahami bahwa pernyataan istilah dalam disiplin mempunyai landasan hukum. Hukum istilah ada 4 (empat) yaitu bekas, isi, kaitan dan matlamat. Kata Kunci: Alamtologi, pengenalan, asas, istilah.