GAMBARAN KELAINAN SISTEM SARAF DAN ENDOKRIN PADA AUTISME - Sayogo, William (Bahasa Indonesia, 2020)
Autisme merupakan bentuk gangguan neurologis yang bersifat kompleks dengan gejala gangguan bersosialisasi yang nyata, perilaku berulang, dan gangguan berbahasa. Autisme selain disebabkan kelainan pada sistem saraf juga disertai adanya gangguan pada sistem endokrin. Kadar hormon testosteron yang tinggi diasumsikan meningkatkan risiko terjadinya autisme pada anak usia dini. Masih sedikit penelitian mengenai hubungan antara autisme dan kelainan pada neuroendokrin. Pembahasan ini akan difokuskan pada kelainan neuroendokrin pada autisme.Kata