ANTARA PATI DAN TKI: ANALISIS VISUAL UTUSAN MALAYSIA DAN BERITA HARIAN (KOMUNIKOLOGI : Jurnal Ilmiah Ilmu Komunikasi, 2008)
AbstrakJika gambar mengungkapkan seribu pengertian, apatah lagi dengan gambar foto. Gambar foto tersirat dengan  makna kebenaran  yang dirakamkan  apabila  disiarkan  di dalam media massa mampu   mencetuskan   kebangkitan   kesedaran   di  kalangan   pembaca.   Gambar   foto  juga menyiratkan representasi subjek yang dirakamkan. Dalam konteks ini, gambar foto pendatang tanpa  izin  (PATI)  Indonesia  di  akhir  tempoh  pemutihan  dianalisis.  Sebanyak  14  keping gambar foto yang dianalisis telah disiarkan sepanjang  bulan Disember 2004, iaitu 10 keping dari  Utusan  Malaysia  dan  4  keping  dari  Berita  Harian.  Kedua-dua  akhbar  ini  dipilih  sebab majoriti  pembacanya  terdiri  daripada  orang  Melayu  Islam,  yang  serumpun  dengan  PATI Indonesia. Walaupun fenomena PATI merangkumi  rakyat dari negara lain juga tetapi dalam kertas kerja ini penumpuan hanya kepada rakyat Indonesia yang bukan sahaja dekat dari segi geografi mahupun budaya. Analisis semiotik yang berakarumbi kepada tradisi Kress dan Van Leeuwen digunakan dalam “membaca” gambar foto menunjukkan PATI digambarkan sebagai “pelarian”  yang diburu oleh pihak berkuasa. Walaupun  PATI dianggap sebagai tenaga kerja yang berpotensi tetapi status mereka jauh kebelakang berbanding dengan penduduk tempatan. Namun  di sebalik  “kemuraman”  suasana  diusir  keluar,  rakyat  Indonesia  kelihatan  gembira dapat pulang ke kampung halaman. Kata Kunci : Pati, TKI, Analisis visual, Utusan Malaysia