PERBEZAAN BUNYI [a] DAN [Ə] (SCHWA) DALAM BAHASA MELAYU BAGI PELAJAR INDONESIA DI MALAYSIA: SATU KAJIAN FONOLOGI (KOMUNIKOLOGI : Jurnal Ilmiah Ilmu Komunikasi, 2009)
AbstrakPenambahan kosakata dalam bahasa Melayu boleh dihasilkan dengan cara masyarakat sesuatu bahasa itu mencipta  kosakatanya  sendiri berdasarkan  pengetahuan  dan kecekapan  penutur tentang bahasanya. Penambahan kosakata juga berlaku melalui proses peminjaman. Kosakata yang terdapat dalam bahasa Melayu secara umum terbahagi  kepada dua, iaitu (1) kosakata natif/asli dan (2) kosakata pinjaman/asing. Hal ini bermakna bahawa bahasa Melayu diperkayakan  oleh kosakata asli dan kosakata pinjaman daripada pelbagai bahasa asing yang mempengaruhi bahasa Melayu. Sedangkan proses peminjaman terjadi apabila berlakunya pertembungan  antara  satu  bahasa  dengan  satu  bahasa  yang  lain,  misalnya  antara  bahasa Melayu dengan bahasa lain. Kata Kunci: Perbedaan Bunyi, Bahasa Melayu, Fonologi