MEMBINA PENDEKATAN BUDAYA DALAM MENGATASI PERBEZAAN PERSEPSI DAN KOMUNIKASI HUBUNGAN MALAYSIA – INDONESIA (KOMUNIKOLOGI : Jurnal Ilmiah Ilmu Komunikasi, 2009)
AbstrakDalam  membina  hubungan  Malaysia-Indonesia     mestilah  dimulakan  dengan  pendekatan Budaya dan seterusnya dilanjutkan dengan hubungan politik dan ekonomi. Sinerji kedua-dua negara boleh ditubuhkan menjadi negara yang bertamadun dan disegani di peringkat antarabangsa   serta  menjadi  contoh  di  kawasan  Asia  Tenggara.Hubungan   budaya  yang dimaksud  bukanlah  setakat  pengiriman  misi kebudayaan  antara kedua negara,  sebab lebih dan  kurang  kedua  negara  mempunyai  budaya  kesenian  yang  relatif  sama.  Oleh  itu perlu secara  intensif  adanya  pertemuan  ataupun  persidangan  diantara  tokoh-tokoh  masyarakat (non goverment) kedua-dua negara berbincang mencari persamaan-persamaan  persepsi dan melakukan sosialisasi dikalangannya bagi mengubah persepsi yang mungkin selama ini salah. Kata Kunci: Membina, pendektan, perbedaan, budaya