PENGAJARAN ILMU KALAM DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI TERPILIH DI MALAYSIA - Amat Misra, Mustafa Kamal (Proceeding International Seminar of Islamic Studies, 2023)
Ilmu kalam adalah cabang ilmu yang lahir daripada manifestasi mantiq dan logik. Sejarah tamadun Islam menyaksikan ia berperanan sebagai asas kepada ledakkan perkembangan ilmu baru yang kemudiannya dikenali sebagai ilmu sains, kimia dan fizik. Keseiringan pelopor-pelopornya yang juga mahir ilmu falsafah, menjadikan ilmu ini kebiasaanya digandingkan dengan perbahasan-perbahasan yang bersifat falsafah dan tidak dalam cakupan ilmu sains. Namun konteks pengajian ilmu di dunia amnya, malahan juga di Malaysia khasnya, ia hanya dikenal dalam kalangan kumpulan yang berlatarbelakangkan pengajian jurusan usuluddin. Kertas kerja ini memfokuskan pengajaran ilmu kalam di Institusi Pengajian Tinggi terpilih di Malaysia. Kajian ini menggunakan metodologi kualitatif dengan metode tinjauan. Sebagai limitasi kajian, selain fokus kepada infroman dan respon dari latarbelakang pengajian Usuluddin, Kajian juga akan memilih responden dan informan terpilih daripada latarbelakang selain pengajian Islam yang difikirkan sesuai beserta justifikasi yang kukuh.