PERBANDINGAN PENDEKATAN PENJAJAHAN BRITISH DAN BELANDA - Rahimin Affandi Abdul Rahim; Ahmad Farid Abdul Jalal; Ahnaf Wafi Alias; Huzaimah Ismail (Socio Politica : Jurnal Ilmiah Jurusan Sosiologi, 2018)
Tulisan ini menyelidiki pola penjajahan Inggris dan Belanda dan impaknya pada negara yang dijajah. Dengan pendekatan kepustakaan, dapat ditegaskan bahawa kedua-dua kuasa penjajah tersebut memang terlibat secara langsung dan tidak langsung menindas masyarakat tanah jajahan. Terdapat lebih banyak persamaan daripada perbezaan apabila menyentuh pendekatan penjajahan yang digunakan. Bahkan tidak keterlaluan dikatakan bahawa pendekatan dominasi (penindasan fizikal) dan hegomoni (penindasan secara muslihat) milik British lebih jahat dan ianya kekal lebih lama di Malaysia. Buktinya, banyak masalah masyarakat Malaysia timbul seperti mana isu polarisasi kaum, tohmahan kelemahan Islam, kelemahan ekonomi orang Melayu dan banyak lagi – berpunca semuanya daripada dasar jahat yang diaplikasikan oleh pihak British.