PENGEMBANGAN SISTEM PENGELOLAAN DANA BANTUAN OPERASIONAL SEKOLAH (BOS) TAHUN ANGGARAN 2021-2022 DI MADRASAH ALIYAH SWASTA ISLAMIAH (PERSPEKTIF HUKUM ISLAM) - Abdurrasyid Abdurrasyid; Hadi Saputra Panggabean; Ahmad Aswan Waruwu (PeTeKa (Jurnal Penelitian Tindakan Kelas dan Pengembangan Pembelajaran), 2023)
Kajian ini bertujuan untuk menjelaskan bagaimana pengembangan Sistem Pengelolaan Dana Bantuan Operasional Sekolah (BOS) Tahun Anggaran 2021-2022 Di Madrasah Aliyah Swasta Islamiah (Perspektif Hukum Islam). Riset ini menggunakan pendekatan kualitatif, sementara jenis penyelidikan ini adalah kajian kasus. Sumber data penyelidikan ini ialah kepala madrasah dan beberapa orang guru. Kaedah pengumpulan data yang digunakan dalam kajian ini adalah observasi, wawancara, dokumentasi, dan nota lapangan. Teknik analisis data yang digunakan adalah reduksi data, paparan data (display data), dan kesimpulan / pengesahan data (pengesahan kesimpulan). Temuan riset ini adalah sebagai berikut: Pengurusan dana bantuan operasi sekolah di MAS Islamiyah Sunggal berdasarkan peraturan pemerintah yang dikuatkan dalam JURNIS boleh dikatakan bertanggungjawab dalam pengurusannya, kerana ia dianggap dapat menyelesaikan tugasnya untuk mencapai hasil yang menjadi tanggungjawabnya, yakni membuat laporan akauntabilitas. Akauntabilitas dalam pengurusan kewangan bermaksud bahwa penggunaan dana sekolah dapat diambil dalam mengikut perancangan yang ditetapkan dan peraturan yang sudah berlaku, jadi sekolah membelanjakan uang secara transparan dan penuh tanggungjawab . Analisis undang-undang Islam adalah manfaat kepada rakyatnya, seperti kewajiban untuk mendidik anak-anak negara dan kemudahan dan infrastruktur yang mencukupi dalam mendapatkan pendidikan. Penggunaan atau bentuk dana BOS di MAS Islamiyah Sunggal sangat berguna karena ia menunjukkan bahwa kewujudan dana bantuan operasi sekolah atau biasanya disingkatkan sebagai dana BOS sangat membantu kerana dengan dana BOS masyarakat tidak lagi dikenakan yang dipanggil dana jawatan kuasa atau dana pengajian dan kedua kerana dengan dana BOS beban dana sekolah menjadi lebih berkurangan,  Walaupun tiada peruntukan dana dirobohkan untuk bantuan khas kepada pelajar miskin atau miskin. Dan ia adalah bukti komitmen pemerintah terhadap kebajikan rakyatnya dalam bidang pendidikan dan selaras dengan dasar ihsan yang mengikut undang-undang Islam.