ASAS-ASAS HUKUM ISLAM DALAM HUKUM MODERN - Khurul Anam; Inna Qomariyah (Al Maqashidi : Jurnal Hukum Islam Nusantara, 2020)
Asas atau prinsip hukum merupakan sesuatu yang sangat penting sebab adanya asasdipergunakan untuk tumpuan berfikir dalam pelaksanaan dan penegakan hukum. Dalampandangan Islam, Al-Qur‟an adalah sumber utama dan sempurna yang mencakupseluruh aspek kehidupan (universal). Secara substantif, Islam memiliki nilai-nilai yangsama dengan asas-asas dalam bernegara dan berhukum. Adanya “kalimatun sawa” ataukesamaan pandangan menjadikan nilai-nilai dalam Islam dapat berlaku dan diterimapada hukum modern.