PENGARUH MEDIA AUDIO VISUAL PEMBELAJARAN PAI TERHADAP KEMAMPUAN BERPIKIR KRITIS SISWA - Efendi Limbong, Isman (Al-Muaddib : Jurnal Ilmu-Ilmu Sosial & Keislaman, 2023)
Riset ini bertujuan untuk melihat pengaruh pelaksanaan pembelajaran media audio-visual PAI terhadap kemahiran berfikir kritis pelajar kelas VI SDN 066044 Medan. Riset ini termasuk dalam jenis riset kuantitatif dengan kaedah Quasi Experiment Design jenis Non Equivalent Control Group Design.  Dalam riset ini, jumlah responden yang digunakan ialah pelajar kelas VI SDN 066044 Medan yakni 48 orang pelajar. Lalu sampel yang digunakan ialah kelas VI-A sebagai kelas eksperimen dan kelas V-B sebagai kelas kontrol. Analisis data riset ini menggunakan t-test diproses dengan bantuan software SPSS 24 dengan pemerolehan nilai sig. (2 ekor) < 0.003 pada kelas eksperimen < 0.05. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa terdapat pengaruh yang signifikan terhadap kelas VI-A yang menggunakan media audio-visual untuk pencapaian pembelajaran, terutamanya kemahiran berfikir kritis pelajar kelas VI SDN 066044Medan.