SISTEM PAKAR MENDIAGNOSA PENYAKIT MATA PADA MANUSIA MENGGUNAKAN METODE FORWARD CHAINING - Muhamad Ardy Kurniawan Ardy; Muhamad Irvan Vadilah Irvan; Muhammad Arrasyid; Nurhaliza Arfadilla Dilla; Perani Rosyani (AI dan SPK : Jurnal Artificial Intelligent dan Sistem Penunjang Keputusan, 2023)
Sistem ahli pakar sesuatu aplikasi komputerisasi yang berupaya menirukan proses penalaran dari seseorang pakar dalam membongkar permasalahan khusus serta membuat sesuatu keputusan ataupun kesimpulan sebab pengetahuannya ditaruh didalam basis pengetahuan buat diproses pemecahan permasalahan. Bawah dari sistem ahli gimana memindahkan pengetahuan yang dipunyai oleh seseorang ahli ke komputer serta bagaimana membuat keputusan dan mengambil kesimpulan bersumber pada pengetahuan itu. Bersamaan berkembangannya era, bidang medis sudah menggunakan teknologi dalam upaya kenaikan pelayanan yang lebih baik dalam pendiagnosaan penyakit, salah satunya penyakit mata. Sebab mata ialah salah satu panca indra yang berarti buat berhubungan dengan area dekat. Bila mata hadapi kendala serta kita mengabaikannya, dapat saja itu ialah indikasi dini penyakit mata yang bisa berdampak parah. Kata Kunci: Sistem Pakar,Diagnosa Penyakit Mata.