Mobile Application for Learning of "Simpulan dan Ikatan Pengakap Muda" - Jaffri, Mohd Iqmal; Abdul Rahman, Mohd Hishamuddin (Journal of Engineering, Technology, and Applied Science (JETAS), 2023)
Kajian ini dilaksanakan untuk membina aplikasi mudah alih My Scouting Skill bagi sukatan pembelajaran Simpulan dan Ikatan Pengakap Muda dengan menggunakan model ADDIE dan seterusnya mengenalpasti kesahan dan kebolehgunaan aplikasi ini. Tahap kesahan dan kebolehgunaan aplikasi ini dilihat dari aspek penggunaan dan aplikasi yang disediakan. Kajian dijalankan ke atas 30 orang responden yang terdiri daripada Pemimpin Pelatih Pengakap dan nilai min yang diperolehi adalah melebih 3.00 iaitu diantara 3.01 - 4.00. Data diperolehi melalui kaedah kuantitatif untuk mendapatkan maklumat. Instrument kajian yang digunakan adalah borang soal selidik. Hasil kajian menunjukkan aplikasi My Scouting Skill mempunyai kesahan dan kebolehgunaan yang memuaskan. Kesimpulannya, persediaan alat bantu mengajar yang sesuai dapat menarik perhatian murid dalam pengajaran dan pembelajaran (PdP). Diharapkan dengan pembinaan aplikasi mudah alih ini membantu murid dan meningkatkan pemahaman murid dalam topik Simpulan dan Ikatan Pengakap Muda. Mobile Application for Learning of "Simpulan dan Ikatan Pengakap Muda" Abstract: This study was implemented to build the My Scouting Skill mobile application for the Young Scout Knot and Bond learning syllabus by using the ADDIE model and further identify the validity and usability of this application. The level of validity and usability of this application is seen from the aspect of use and the application provided. The study was conducted on 30 respondents consisting of Scout Trainee Leaders and the mean value obtained was more than 3.00 which is between 3.01-4.00. Data were obtained through quantitative methods to obtain information. The research instrument used was a questionnaire. The results show that the My Scouting Skill application has satisfactory validity and usability. In conclusion, the preparation of appropriate teaching aids can attract students in teaching and learning (PdP). It is hoped that with the construction of this mobile application it helps the students and enhances the students understanding in the topic of Knots and Young Scout Bonds. Keywords: ADDIE, Mobile Application, Teaching and Learning.