Peranan Wanita Dalam Perspektif Islam - Jariah, Nurul; Fajhriani. N, Dyla (AL-WARDAH: Jurnal Kajian Perempuan, Gender dan Agama, 2023)
Wanita mempunyai tanggungjawab yang besar dalam pembentukan dan pembangunan keluarga dan masyarakat Islam. Sejarah kegemilangan umat Islam telah memperlihatkan betapa golongan wanita mempunyai kedudukan yang begitu mulia dan penting dalam masyarakat. Wanita memiliki peran penting bagi kesejahteraan masyarakat, baik dalam skala kecil seperti pembentukan keluarga dan dalam pembangunan skala besar seperti negara.