Penerimaan Jawi: Hubungan di Antara Faktor Demografi dan Tahap Penerimaan Jawi: Nor Fadzilah binti Md. Yusof, Wan Hashridz Rizal bin Wan Abu Bakar, Nur Aulia Fahada binti Misaridin, Mohd Khairull bin Abd Ghani - Fadzilah, Nor (Qawwam : The Leader's Writing, 2021)
Tulisan jawi pernah mencapai era kegemilangan pada zaman dahulu. Kini pelbagai usaha giat dijalankan bagi memartabatkan tulisan jawi di Malaysia. Pelbagai pihak mengambil inisiatif dalam mengembalikan penggunaan tulisan jawi dalam sistem pendidikan Negara seperti di sekolah, Institut Pengajian Tinggi Awam dan Swasta, papan tanda jalan dan sebagainya. Kajian ini dijalankan bagi meninjau Penerimaan Jawi; Hubungan Di Antara Faktor Demografi Dan Tahap Penerimaan Jawi. Namun usaha ini mendapat reaksi yang negatif terutamanya oleh kaum bukan melayu. Kajian ini menggunakan kajian berbentuk kuantitatif. Data kajian dikutip menggunakan instrumen soal selidik yang menetapkan faktor demografi sebagai pengukur utama dalam mencapai objektif kajian ini. Berdasarkan tema kajian ini mendapati golongan Ijazah Sarjana iaitu seramai 8 orang menerima tulisan jawi manakala golongan pekerja swasta iaitu seramai 14 orang menerima tulisan jawi dan golongan berpendapatan RM 2501.00-RM4850.00 seramai 13 orang menerima tulisan jawi.