PENDEKATAN PENILAIAN PROGRAM: SATU KAEDAH PELAKSANAAN - Tahar, Norazrine Abdul; Ahmad, Abdul Razaq (Proceeding 7th International Seminar on Regional Education, 2015)
Abstrak Kepentingan dalam menawarkan program penilaian yang diakui oleh pendidik lanjutan, tetapi penekanan terhadap memahami pelaksanaan program kurang diberi perhatian. Dengan hanya menilai kesan atau impak program tanpa kefahaman yang jelas tentang sejauh mana program itu benar-benar berlaku boleh menyebabkan penemuan yang tidak tepat dan sah. Dengan melihat keberkesan program tersebut dari segi impak dan penilaian akan menyebabkan pendidik lanjutan mempunyai keupayaan untuk melihat perspektif program secara holistik dan menyebarkan amalan yang terbaik dari program tersebut