Perkembangan dan Reformasi Sistem Pendidikan di Malaysia - Hassan, Zainudin bin; Som, Mohd Zaki bin Mohamed; Abd Aziz, Nur Azza binti (JURNAL PENDIDIKAN NUSANTARA INDONESIA, 2015)
Setiap negara pasti memiliki sistem atau dasar pendidikan yang tersendiri. Boleh dikatakan hampir semua sistem pendidikan mengalami perubahan dan reformasi untuk terus relevan di masa-masa akan datang. Di Malaysia, sistem pendidikan negara telah mengalami beberapa peringkat perubahan yang boleh dibahagikan kepada tiga peringkat utama. Kesemua peringkat mengalami fasa-fasa yang penting dalam perkembangan dan reformasi sistem pendidikan di negara ini.Â  Peringkat pertama ialah sistem pendidikan sebelum kedatangan British ke Tanah Melayu dan sebelum merdeka, peringkat kedua ialah selepas negara mencapai kemerdekaan dan peringkat ketiga ialah peringkat perkembanganÂ  pendidikan semasa dan terkini. Seterusnya Malaysia telah mengalami satu reformasi pendidikan yang baharu bagi menggantikan laporan-laporan pendidikan yang terdahulu. Terdapat beberapa cabaran perkembangan reformasi Sistem Pendidikan di Malaysia. Cabaran 1: Pendidikan Malaysia Bertaraf Dunia, Cabaran 2 : Ke Arah Pembestarian Sekolah Malaysia, Cabaran 3 : Pendidikan Malaysia Ke Arah K-Ekonomi dan Cabaran 4 : Ledakan Globalisasi Menimbulkan Masalah Sosial Pelajar. Reformasi baharu yang di jalankan bertujuan meningkatkan kualiti pendidikan yang sedia ada agar sejajar dengan dengan negara membangun yang lain.Kata Kunciâ Sistem pendidikan negara, Falsafah Pendidikan Kebangsaan, Dasar Pendidikan, sejarah perkembangan pendidikan