PENDEKATAN FALSAFAH SAINS AL-QURâAN DALAM KURIKULUM PENDIDIKAN KEBANGSAAN - Mat Tuah, Abdul Hafiz; Stapa, Zakaria (Jurnal Ushuluddin, 2015)
Negara yang membangun seperti Malaysia masih dibelenggu dengan fenomena permasalahan pendidikan. Usaha yang dilaksanakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dalam sistem pendidikan telah membawa pada tranformasi yang besar dalam kurikulum pendidikan kebangsaan. Melakukan beberapa perubahan pada sistem pendidikan perlu dilakukan bagi merealisasikan hasrat dan tujuan selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara. Faktor ini berdasarkan pada pembentukan masyarakat masa depan akan lahir dari generasi yang terlatih dengan bentuk pendidikan masa kini. Kurikulum sekolah juga memerlukan pendekatan Sains al-Qurâan untuk melahirkan siswa yang dapat mengimbangi antara duniawi dan ukhrawi. Hal ini amat penting karena dalam kurikulum pendidikan kebangsaan ada menekankan pada aspek insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi, dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Selain itu, pengaplikasian sains al-Qurâan dalam kurikulum menunjukkan bahwa sains dan al-Qurâan tidak boleh dipisahkan. Fokus kajian ini merujuk kepada falsafah sains al-Qurâan agar sains al-Qurâan dapat diterapkan dalam kurikulum pendidikan kebangsaan.