BAHASA ARAB DAN URGENSINYA DALAM MEMAHAMI HADIS: Bahasa Arab. Pemahaman. Syarah. Hadis - Purba, Abdur Rahman (Al Ittihadu, 2022)
Abstrak. Bahasa Arab mempunyai peranan yang penting dalam memahami Hadith dan mensyarahkannya. Bahasa Arab adalah bahasa Hadith. Ada korelasi antara bahasa Arab dengan syarah Hadith. Artikel ini akan membahas beberapa hal. Pertama, ilmu tafsir/syarah sebagai ilmu untuk menjelaskan, dan memahami makna yang terkandung dalam Hadith. Kedua, peranan bahasa Arab untuk memahami Hadith dan mensyarahkannya. Hadith memiliki ketinggian uslub (gaya bahasa) dan kekayaan makna.