THE VALUE OF LOCAL WISDOM OF THE LAMPU COLOK FESTIVAL IN THE MONTH OF RAMADHAN IN BENGKALIS DISTRICT VIEWED FROM ECONOMIC ASPECT - Arbaia, Arbaia; Syahira, Feby; Anugrah, Resti; Hasan, Zulfikar (PRIMER : Jurnal Ilmiah Multidisiplin, 2023)
Orang Melayu mempunyai kegigihan yang tinggi dalam mengekalkan nilai budaya mereka. Kearifan tempatan ialah budaya masyarakat Melayu daripada nenek moyang mereka yang tidak dapat dipisahkan daripada bahasa masyarakat itu sendiri dan lazimnya ditinggalkan secara turun-temurun termasuk kearifan tempatan masyarakat Melayu yaitu Pesta Lampu Colok. Kajian ini memberi manfaat untuk mengetahui bagaimana nilai-nilai kearifan tempatan daripada pesta palam lampu sepanjang bulan Ramadan di Daerah Bengkalis dilihat dari aspek ekonomi. Penyelidikan menggunakan kaidah perpustakaan (Library Research). Penyelidikan ini merangkumi pandangan masyarakat tentang kearifan tempatan seperti pesta lampu colok yang wajib dipelihara tradisinya dari tahun ke tahun yang dijalankan sepanjang bulan Ramadan yang bermula dengan memilih kayu, mencari tin, sumbu, minyak diesel. dan mereka bentuk rangka lampu pemalam. Dalam aktifitas ini, dapat dilihat aspek ekonomi memberi manfaat kepada golongan muda yang bersemangat memasang lampu colok dan masyarakat yang menjual barangan berkaitan peralatan yang diperlukan dalam membuat lampu colok seperti: minyak diesel, sumbu wayar, paku dan peralatan lain.