Pengaruh Permainan Tradisional Terhadap Peningkatan Kelincahan: (The Effect Of Traditional Games Towards Enhancing The Agility) - Ahmad Marzuqi Hidayat; Budiman Agung Patama; Wing Prasetya Kurniawan (Jurnal Ilmu Olahraga dan Kepelatihan Indonesia, 2020)
Kajian ini bertujuan untuk mengetahui kesan permainan bentengan tradisional, sodor dan kasti gobak terhadap ketangkasan pelajar lelaki kelas VA MI Islamiyah Jatisari Lengkong. Jenis kajian yang digunakan adalah eksperimen instrumen praktik yang diukur dengan menggunakan perlakuan dengan menggunakan ujian larian bolak-balik. Data yang diperoleh kemudian dianalisis menggunakan uji normalitas, uji homogenitas dan uji-t, kemudian data tersebut diproses menggunakan SPSS 21. Berdasarkan hasil kajian, dapat disimpulkan bahawa (1) Terdapat pengaruh permainan bentengan tradisional terhadap peningkatan ketangkasan dalam mengubah arah berlari dan posisi tubuh, antara (X 1) untuk meningkatkan ketangkasan untuk mengubah arah larian dan kedudukan badan (Y) iaitu 6,190> 2,093 (df; 19): (2) Terdapat pengaruh permainan tradisional barli sodor untuk meningkatkan ketangkasan untuk mengubah arah larian dan kedudukan badan, antara (X 2 ) untuk meningkatkan ketangkasan ubah arah larian dan posisi badan (Y) iaitu 6,850> 2,093 (df; 19): (3) Terdapat pengaruh permainan tradisional besbol terhadap peningkatan kelincahan mengubah arah larian dan posisi badan, antara (X 3 ) terhadap peningkatan ketangkasan mengubah arah larian dan posisi badan (Y) iaitu 6,866> 2,093 (df; 19).