Pergerakan Islam di Malaysia: Konteks dan Pengaruh Sejarah - Nabil Amir, Ahmad; Tasnim Abdul Rahman, Tasnim Abdul Rahman (Jurnal Al I'jaz, 2023)
Kajian ini menyorot sejarah awal perkembangan gerakan Islam di Malaysia sejak zaman kolonial. Hal ini dilihat dari dua sudut yang penting; gerakan islah yang membawa kesedaran kebangsaan dan aspirasi pembaharuan dan tajdid serta pengaruh gerakan anti-penjajah dan kepeloporan politik Islam di rantau arkipelago. Ia menghuraikan kesan dan pengaruh gerakan Islam di Malaysia dalam memangkin pembaharuan dan nahdah dalam konteks sosio budaya dan sosio politiknya yang luas. Pemikiran yang dicetuskan oleh para pelopor Islam di Malaysia seperti Syed al-Hadi, Burhanuddin al-Helmi, Abu Bakar al-Baqir, Syed Muhammad Naquib al-Attas telah memberikan pengaruh yang signifikan dalam mengilhamkan kesedaran serta kebangkitan wa’y al-islam yang mendalam. Gerakan Islam yang diterajui oleh tokoh-tokoh ini memperlihatkan falsafah Islam yang ideal dan membuka ruang ijtihad yang signifikan. Pengaruh pemikiran yang dilontarkan telah memungkinkan progresifitas perubahan dalam penggemblengan masyarakat madani yang inklusif dan gerakan akidah yang mempan. Kajian ini berbentuk kualitatif dari jenis penelitian kepustakaan dan analisis kandungan. Data dikumpulkan berdasarkan metode dokumentasi dengan kaedah analisis bercorak interpretatif, analitis, deskriptif, historis dan komparatif. Kajian ini merumuskan jika perjuangan dakwah yang diketengahkan telah mencetuskan perubahan yang signifikan dalam memperkukuh harkat dan khittah perjuangan, menggilap ruh dan semangat kemerdekaan, menggerakkan wacana islah dan islamisasi ilmu. Ia telah menzahirkan kefahaman Islam yang tuntas sekaligus meyakinkan dalam menggarap dasar politik dan sosio-budaya yang jelas, serta menzahirkan ketinggian idealisme kesan yang berpengaruh dalam tradisi ‘aqliyyah dan peradaban serta penggemblingan kader di semua peringkat.