MENGGALI MAKNA DALAM PERIBAHASA MELAYU SAMBAS: TINJAUAN ETNOLINGUISTIK DAN SEMANTIK - Djarot, Muchammad (Jurnal Edukasi Khatulistiwa : Pembelajaran Bahasa dan Sastra Indonesia, 2024)
Proverbs are a group of sayings that have a fixed structure and usually convey a certain meaning. .Sambas Malay Proverbs research: Ethnolinguistic and Semantic Review is a qualitative descriptive research that analyzes Malay proverbs from an ethnolinguistic and semantic perspective. The data source in this research are proverbs commonly used by the Malay community of Sambas, West Kalimantan. The results of the research from an ethnolinguistic perspective show that the Sambas Malay proverbs have a historical connection as well as a principle of life for the Sambas Malay people. There are many proverbs that convey advice and symbols of the culture of the Sambas Malay people. From a semantic perspective, the message conveyed implies advice that can be implemented by everyone. Keywords: Malay Sambas proverbs, Ethnolinguistics, Semantics  AbstrakPeribahasa merupakan kelompok perkataan yang tetap susunan dan biasanya mengiaskan sesuatu maksud tertentu. Penelitian Peribahasa Melayu Sambas: Tinjauan Etnolinguistik dan Semantik merupakan penelitian deskriptif kualitatif yang menganalisis peribahasa melayu dari sudut tinjauan etnolinguistik dan semantik. Sumber data dalam penelitian ini adalah peribahasa yang biasa digunakan oleh masyarakat Melayu Sambas, Provinsi Kalimantan Barat. Hasil penelitian dari segi Etnolinguistik menunjukkan bahwa peribahasa Melayu Sambas memiliki hubungan history sekaligus sebagai prinsip hidup masyarakat Melayu Sambas. Banyak peribahasa yang menyiratkan nasihat maupun simbol budaya pada masyarakat Melayu Sambas. Dari segi Semantik, pesan yang disampaikan menyiratkan nasihat yang dapat diimplementasikan oleh semua orang.Kata Kunci: Peribahasa Melayu Sambas, Etnolinguistik, Semantik