Pengaplikasian Ruangan Tawarikh Di Dalam Subjek Sejarah Sebelum Kemerdekaan Malaysia: Tumpuan Terhadap Majalah Guru - Mohd Nor, Mohd Roslan (AT TADIB, 2012)
Artikel ini membincangkan mengenai aplikasi ruangan Tawarikh yangterdapat di dalam Majalah Guru sebagai medium bagi rujukan pelajar, guru danjuga masyarakat amnya. Penulisan artikel ini menggunakan metod pengumpulandata iaitu penyelidikan perpustakaan, metode dokumentasi dan akhir sekaliapabila semua data yang diperlukan sudah dikumpul maka olahan danpenganalisaan data dilakukan. Kesimpulan yang dapat dibuat dari penulisanartikel ini ialah, kemunculan persekutuan guru-guru Melayu pada dekad 20-antelah menjadikan Majalah Guru sebagai sumber rujukan selain buku teks yangdisediakan pada ketika itu bagi mata pelajaran sejarah. Ini menunjukkan bahawamajalah juga dijadikan sebagai sumber sejarah sepertimana yang telah disebutkanoleh Khoo Kay kim (1979).