PEMBANGUNAN MENYELURUH - Saifuddin, Saifuddin (Al-Ijtima`i: International Journal of Government and Social Science, 2015)
Sumber daya manusia memainkan peranan penting dalam pembangunan suatu bangsa. Pembangunan menyeluruh harus berorientasi pada pembangunan sumber daya manusia baik dari segi konseptual, interpersonal dan teknikal. Jika pembangunan menyeluruh berhasil maka akan melahirkan insan kamil yang kemudian menjadi modal pembangunan suatu bangsa. Membina manusia yang utuh keinsanannya bermakna membangun pemimpin, usahawan, manajer, pelayan atau pekerja yang bertanggung jawab. Dalam hal ini proses pembinaan keinsanan hendaklah dibina secara terpadu dan menyeluruh yaitu meliputi pembangunan kognitif, kedewasaan emosi, kemahiran bersosial, dan kemantapan rohani yang dibangun secara adil dan seimbang. Keyword: