KEDUDUKAN HARTA DAN IMPLIKASINYA DALAM PERSPEKTIF AL-QUR’AN DAN HADIS - Asnaini Asnaini; Riki Aprianto (Al-Intaj : Jurnal Ekonomi dan Perbankan Syariah, 2019)
Permasalahan tentang kedudukan harta sangat perlu dikaji saatini, mengingat semakin banyaknya manusia yang menyalahgunakan harta. Dalamperspektif Alquran dan Hadis, harta secara mutlak adalah milik Allah. Hartasebagai perhiasan yang menambah kebahagiaan dalam hidup, sebagai ujiankeimanan, dan sebagai bekal ibadah. Implikasi kedudukan harta ini adalah padaketepatan pemanfaatannya. Pemanfaatan harta harus senantiasa dalam bingkaipengabdian kepada Allah atau sebesar-besarnya untuk taqarrub ilalAllah(mendekatkan diri kepada Allah).