Islamization of Knowledge in Historical Perspective - Amir , Ahmad Nabil; Rahman , Tasnim Abdul (Al-Insyiroh: Jurnal Studi Keislaman, 2023)
Kertas ini membuat tinjauan dasar tentang epistemologi ilmu dari kerangka falsafah dan latar sejarahnya terkait faham Islamisasi ilmu dan meninjau isu-isu pokok dalam perdebatan Islamisasi ilmu pengetahuan semasa. Ia melihat peranan beberapa tokoh dan institusi penting dalam menggerakkan idea Islamisasi ilmu sepanjang dekad 1970-80an dan pengaruhnya dalam mencorakkan visi intelektual dan kesedaran tauhid dalam praktik dan tradisi keilmuannya. Ini digerakkan di UIAM dan IIIT yang membawa gagasan pembaharuan pendidikan melalui proses pengislaman pengetahuan dan pengintegrasian ilmu dan nilai. Kajian ini bersifat kualitatif dari jenis penelitian kepustakaan. Bahan-bahan kajian diperoleh dari sumber-sumber primer dan sekunder berupa buku, tesis, artikel, majalah dan dianalisis secara deskriptif dan analitis. Temuan kajian merumuskan bahawa isu-isu dasar tentang Islamisasi pengetahuan ini telah diungkapkan secara konsisten dengan perdebatan yang signifikan dan terus berlanjut terkait aspek-aspek metodologi dan prinsip umumnya.