The Dignity of Gurindam in Malay and Indonesian Literature - Malik, Abdul (Proceeding International Conference on Malay Identity, 2024)
Gurindam tergolong puisi klasik Melayu, yang masih lestari sampai sekarang. Terus menjadi bahan kajian para pakar pelbagai bidang. Keistimewaan gurindam sebagai karya tersirat di dalam pantun karya Haji Ibrahim Datuk Kaya Muda Riau. Gurindam jenis sastra klasik Melayu yang sangat disukai, dari dahulu sampai sekarang. Martabatnya tak terjejas oleh pelbagai genre sastra yang muncul kemudian.