BAHASA MELAYU WAHANA KEDAMAIAN DI SELATAN THAI DAN NUSANTARA - Jehwahe, Pahosan (JURNAL PUSTAKA BUDAYA, 2014)
Bahasa Melayu adalah bahasa yang sangat penting di nusantara. Bahasa Melayu berperanan sebagai bahasa penyebaran agama, bahasa politik, bahasa pendidikan, bahasa perdagangan dan lain-lain. Dengan dijadikannya bahasa Melayu sebagai bahasa resmi di negara Malaysia, Indonesia, Brunei Darussalam dan Singgapura telah menjadikan bahasa yang menyampaikan pesan-pesan damai dan kebahagian. Bahasa Melayu tidak menjadi penghalang bahasa-bahasa lain berkembang bahkan mendukung memperkukuhkan perekonomian negara tersebut. Bahasa Melayu juga menjadi alat diplomasi diantara negara pengguna bahasa Melayu. Bahasa Melayu berupaya menjadi bahasa perdamaian di Selatan Thai, jika kerajaan Thai memberikan hak dan peluang kepada rakyat Selatan Thai dengan bebas mempelajari bahasa Melayu dan menjadikan bahasa yang wajib dikuasai oleh seluruh pegawai kerajaan Thai yang berkerja di Selatan Thai. Dengan menguasai bahasa Melayu diharapkan salah paham antara masyarakat Patani dan pegawai kerajaan Thai, tidak terjadi lagi sehingga tidak menjadi puncak konflik yang berkepanjangan dan memakan banyak korban nyawa.