EFEKTIVITAS HUKUM MANFAAT TEKNOLOGI INFORMASI TERHADAP PROSES LITIGASI (STUDI KASUS SENGKETA DI PENGADILAN NEGERI KOTA JAMBI) - Pasaribu, Cindy Klara; Kornelis, Yudi (JURNAL RECTUM: Tinjauan Yuridis Penanganan Tindak Pidana, 2024)
Dengan perkembangan zaman atau dikenali sebagai Revolusi Perindustrian 4.0, langkah awal Mahkamah Agung dalam menyokong perubahan kepada sistem kehakiman yang lebih mudah, pantas dan murah adalah dengan mengeluarkan Peraturan Mahkamah Agung. Nombor 3 Tahun 2018 yang kemudiannya disemak menjadi Peraturan Mahkamah Agung Nombor 1 Tahun 2019 yang mewajibkan semua kawasan mahkamah di Indonesia termasuk Kota Jambi dapat melaksanakan perbicaraan elektronik (E-Litigation). Oleh itu, tujuan kajian ini adalah untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelaksanaan, kekangan dan penyelesaian pelaksanaan E-Litigasi khususnya dalam Mahkamah Daerah di Jambi. Daripada hasil kajian ini, analisis menggunakan teori keberkesanan undang-undang menurut Soejono Soekanto, terdapat empat faktor yang belum dilaksanakan secara berkesan iaitu “Faktor Undang-undang, Faktor Penegakan Undang-undang, Faktor Masyarakat dan Faktor Budaya”. Salah satu faktor yang berkesan adalah dalam aplikasinya iaitu “Facilities or Facility Factors that Support Law Enforcement”. Halangan kepada pelaksanaan yang berkesan ialah ketiadaan peraturan ketat yang memerlukan e-litigasi dan jangkauan kepada penguatkuasa undang-undang dan komuniti berkaitan berkaitan e-litigasi. Penyelesaiannya adalah dengan menyemak Peraturan Mahkamah Agung No. 1 Tahun 2019 dan/atau melaksanakan jangkauan ini.