PENGARUH KEPEMIMPINAN MOTIVASI KERJA DAN KOMPENSASI TERHADAP KINERJA KARYAWAN PT LOREN MULIA INDAH - sagita indriyati, Utari; Ario, Firman; Robain, Wilchan (Jurnal Manajemen Dan Akuntansi Medan, 2025)
Masih terdapat beberapa masalah yang ditemui dalam penyelidikan ini berkaitan prestasi pekerjaPekerja tidak bertanggungjawab menjalankan kerja supaya kerja tidak disiapkan dalam masa yang dikehendaki oleh pimpinan syarikat.Prestasi pekerja yang rendah dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti kepimpinan, motivasi kerja dan kompensasi. Tujuan kajian ini adalah untuk mengetahui pengaruh kepimpinan, motivasi kerja dan kompensasi, secara separa dan serentak, terhadap prestasi pekerja. Pendekatan kajian ini menggunakan kaedah berasosiatif kuantitatif. Teknik pengumpulan data yang digunakan ialah soal selidik. Populasi dalam kajian ini adalah seramai 60 orang pekerja di PT. Loren Mulia Indah. Teknik analisis data menggunakan regresi linear berganda, ujian andaian klasik, ujian hipotesis yang diproses menggunakan SPSS. Berdasarkan hasil kajian, didapati terdapat pengaruh kepimpinan, motivasi kerja dan kompensasi yang signifikan secara separa dan serentak terhadap prestasi pekerja di PT. Loren Mulia Indah.