Brief exposition of religious experience in semitic religion - Amir, Ahmad Nabil; Rahman, Tasnim Abdul (Humanika: Kajian Ilmiah Mata Kuliah Umum, 2025)
Artikel ini membincangkan pengalaman agama yang berkembang dalam tradisi dan kepercayaan samawi. Hal ini disorot dari segi sejarah pertembungannya yang klasik dalam kepercayaan Semitik yang menjelmakan pemikiran tentang manhaj dan tradisi asalnya yang intens yang membentuk ajaran-ajaran keagamaan, falsafah dan prinsip metafiziknya. Ia melihat perkembangannya yang mendasar yang berakar dari warisan Ibrahim dan signifikasinya dalam mengilhamkan dialog peradaban dan konvivensia global yang inklusif dan pluralistik. Idea-idea ini digarap dari pemikiran dan karya-karya klasik dalam korpus perbandingan atau religionswissenschaft yang mempelopori faham yang ideal tentang pengalaman keagamaannya. Kajian ini bercorak kualitatif dari jenis penelitian pustaka. Bahan dan data diperoleh dari sumber primer dan sekunder dan dianalisis secara penggambaran, analitis dan perbandingan. Kajian menyimpulkan bahawa esensi dan pengalaman agama ini berkembang dalam tradisi Ibrahim yang berkisar tentang prinsip dan pengalaman-pengalaman metafizik yang transendental. Tema-tema asas ini membentuk nilai dan prinsip yang cuba dikembangkan dalam kajian-kajian klasik yang meluas yang turut mempengaruhi perkembangan semasanya yang instrumental dalam mengikat persefahaman dan memperluas kaki langit tentang pandangan agama yang berbeza dan universal khasnya di Nusantara.  The paper discusses the intrinsic religious experience of various faiths in the Abrahamic tradition. It first discusses its underlying approach as enshrined in classical religious thought regarding its meta-religious principle, methodology and traditional framework. In analyzing the history and tradition of the Abrahamic faith, it tries to encapsulate this within the framework of comparative religion, signifying its historical development and importance in inspiring a convivenciain a global context. This was analyzed from classical works that study the science of religion or religionswissenschaftand its methodology that brought forth its fundamental approach and principles. The study is based on a qualitative framework using descriptive and analytical methods. It also surveys modern development in this field of study and its position in espousing interfaith dialogue and the mutual heritage of our common humanity that highlighted the spirit of La-Convivencia of such an inclusive and pluralistic force, especially in the Malay Basin. The finding shows the unprecedented influence and presence of the Abrahamic seeds in the world's religion, especially of the Semitic line of origin.