Ilmu Ekonomi Pertanian dan Pembangunan - Sri Widodo (Agro Ekonomi, 1994)
Pertanian memegang peranan penting dalam kehidupan ekonomi negara-negara yang sedang berkembang,demikian puls di Indonesia, terutama pada tahap-tahap permulaan proses pembangunan.