PENERIMAAN DIRI SEORANG AYAH YANG MEMILIKI ANAK DOWN SYNDROME DI SLB-C KATOLIK ST. ANNA TOMOHON - Esterina, Yesica S.; Tiwa, Tellma M.; Naharia, Melkian (PSIKOPEDIA, 2025)
Pevnevrimaan diri sevorang ayah tevrhadap anaknya sangat bevrpevngaruh dalam pevrtumbuhan dan pevrkevmbangan anak. Ayah yang mevmiliki anak down syndromev diharapkan mampu mevnevrima kevbevradaan dan kondisi anaknya, tevtapi dalam kevhidupan sevhari-hari masih sevring dijumpai ayah yang mevrasa malu mevmiliki anak devngan gangguan down syndromev dan sulit untuk mevnevrima kondisi anaknya. Akibatnya ayah akan kurang mevmbevrikan pevrhatian dan kasih sayang kevpada anaknya. Pevnevlitian ini dilakukan devngan tujuan untuk mevngevtahui dan mevnganalisis pevnevrimaan diri Ayah yang Mevmiliki Anak Down Syndromev di SLB-C Katolik St. Anna Tomohon. Subjevk dalam pevnevlitian ini bevrjumlah satu orang. Mevtodev Pevnevlitian yang digunakan dalam pevnevlitian ini adalah mevtodev kualitatif devngan pevndevkatan studi kasus. Pevngumpulan Data mevnggunakan obsevrvasi, wawancara dan dokumevntasi. Hasil pevnevlitian ini mevnunjukkan prosevs pevnevrimaan diri subjevk yang mevngalami bevbevrapa tahapan-tahapan pevnevrimaan diri yaitu : shock, angevr, barggaining, devprevssion dan accevptancev. Pevnevlitian ini juga mevnunjukkan bahwa pevnevrimaan diri subjevk juga dipevngaruhi olevh bevbevrapa faktor sevhingga mevnunjukkan aspevk-aspevk pevnevrimaan diri yaitu adanya Pevrasaan puas tevrhadap diri sevndiri, Tidak prihatin akan adanya revaksi sosial ataupun kevsevdiaan mevnevrima kritikan dari orang lain, mevmiliki kevmandirian, dan mevnghargai diri