Telaah Tafsir Abul A‘La Al-Mawdudi - Nabil Amir, Ahmad; Abdul Rahman , Tasnim (Fikroh Jurnal Studi Islam, 2025)
Makalah ini bertujuan menganalisis corak dan prinsip tafsir yang dibawa oleh Abul A‘la al-Maududi (1903-1979) dalam magnum opus-nya kitab Tafhīm al-Qur’an. Ia memperlihatkan kaedah yang seimbang antara pendekatan tafsir al-ma‘thur (berasaskan riwayat) dan al-ra’y (penalaran dan logika) yang diterapkan dalam penafsirannya. Persoalan yang dikaji ialah apakah bentuk penafsiran yang dibawa oleh al-Maududi dan pengaruhnya dalam pengembangan manhaj tematik dalam pemahaman teks al-Qur’an. Metode kajian ini bersifat deskriptif-kualitatif (naratif) dari jenis tinjauan pustaka dan analisis isi. Ia mengkaji teks kitab Tafhim al-Qur’an dan meneliti kandungan dan tema-tema asas yang digariskan tentang manhaj, hubungan idea dan doktrin tafsir yang dikembangkannya. Temuan kajian mendapati al-Maududi menerapkan analisis yang ringkas dalam penjelasan ayat yang digarap dari sumber-sumber tradisional yang autoritatif. Tafsirnya mengimbangi pendapat-pendapat klasik dan moden dalam pentakwilan ayat dan istinbat dan membawa idealisme tafsirnya yang puritan yang dikembangkan dalam perbincangan teksnya yang mendalam.