ANALISA PENJUALAN ANGKRINGAN JEDE BANANA - Nur ilham ade putra (TEKNOFILE : Jurnal Sistem Informasi, 2025)
Pisang sangat berkhasiat Sangat baik, antara lain iamemberikan tenaga yang cukup tinggi Berbandingdengan buah-buahan lain. Pisang Kaya dengan kalium, magnesium, fosforus dan mineral lain, Zat besi dan kalsium. Pisang juga mengandungi vitamin,Yaitu C, B kompleks, B6 dan serotonin aktif Bertindak sebagaineurotransmitter yang berfungsi dengan lancer otak. Pisang mempunyai kira-kira 136 kalori setiap 100 g, jumlah daripada Daripada karbohidrat. Pisang mempunyai nilai tenaga dua kali ganda Lebih tinggidaripada Apple. epal dengan berat yang sama (100g) Hanya mengandungi 54 kalori. Buah Pisang mengandungtiga jenis gula alami yaitu Kombinasi sukrosa, fruktosadan glukosa Pisang mengandung serat dan memberikanmanfaat tambahan Dukungan energi langsung yang