Pergerakan Islam di Malaysia: Konteks dan Faktor Sejarah - Nabil Amir, Ahmad (AR ROSYAD: Jurnal Keislaman dan Sosial Humaniora, 2023)
Kajian ini bermaksud menyorot sejarah awal perkembangan gerakan Islam di Malaysia sejak zaman kolonial. Ini dilihat dari dua sudut yang penting dan bertumpang-tindih; gerakan islah yang membawa kesedaran nasional dan aspirasi pembaharuan dan tajdid serta pengaruh gerakan anti-penjajah dan kepeloporan politik Islam di rantau nusantara. Ia menghuraikan kesan dan pengaruh gerakan Islam di Malaysia dalam memangkin pembaharuan dan nahdah dalam konteks sosio budaya dan sosio politiknya yang luas. Peranan dan sumbangan yang dicetuskan oleh para pelopor Islam di Malaysia seperti Syed Syeikh al-Hadi, Dr. Burhanuddin al-Helmi, Ustaz Abu Bakar al-Baqir, Syed Muhammad Naquib al-Attas dan sebagainya telah memberikan pengaruh yang signifikan dalam mengilhamkan kebangkitan dan kesedaran wa’y al-Islam yang mendalam. Gerakan Islam yang diprakarsai oleh tokoh-tokoh penting ini memperlihatkan nilai dan falsafah Islam yang ideal dan membuka ruang ijtihad yang signifikan dan segar. Pengaruh pemikiran yang dilontarkan telah mengilhamkan perubahan yang progresif dalam pembentukan masyarakat madani yang inklusif dan gerakan akliah yang dinamik dan mampan. Kajian ini berbentuk kualitatif dari jenis penelitian kepustakaan dan analisis kandungan. Data dikumpulkan berasaskan metode dokumentasi dengan menerapkan kaedah analisis dengan cara sintesis, interpretatif, deskriptif, historis dan komparatif. Penemuan kajian menunjukkan aspirasi dan perjuangan dakwah yang digerakkan telah mencetuskan perubahan yang signifikan dalam memperkukuh kefahaman tauhid dan menegakkan harakat perjuangan, menggilap ruh dan semangat kebebasan, menggerakkan wacana pembaikan dan islah dan Islamisasi ilmu. Kajian ini telah melakarkan sumbangan dan kefahaman yang tuntas tentang sejarah pergerakan Islam yang memberi implikasi terhadap upaya pembaikannya dalam konteks moden dengan menggarap dasar dan halatuju politik dan sosio-budaya yang bermakna secara eksplisit, dan meyakinkan. Kajian ini adalah yang pertama menerapkan pendekatan kualitatif dan kuantitatif dalam menganalisis sejarah pergerakan Islam di Malaysia dan pengaruh serta menifestasinya dalam konteks politik dan agama. Ia menzahirkan ketinggian pengaruh dan idealisme yang meluas yang dibawa dalam tradisi akliah dan peradaban serta upaya penggemblingan kader di semua peringkat.