PENGARUH RISK BASED CAPITAL DAN BEBAN KLAIM TERHADAP LABA PADA PERUSAHAAN ASURANSI JIWA PERIODE 2014 - 2016 - Saputro, Firdaus Budhy (JURNAL SeMaRaK, 2018)
ABSTRAK Kajian ini bertujuan untuk menentukan kesan sebahagiannya antara variabel modal berasaskan risiko ke atas pendapatan dalam syarikat insurans hayat bagi tempoh 2014-2016, untuk menentukan kesan sebahagiannya antara beban pemboleh ubah tuntutan ke atas pendapatan dalam syarikat insurans hayat bagi tempoh 2014-2016, untuk menentukan kesan secara serentak antara pemboleh ubah modal berasaskan risiko dan beban tuntutan ke atas pendapatan dalam syarikat insurans hayat bagi tempoh 2014-2016. Sampel dalam kajian ini adalah 44 syarikat insurans hayat. Keputusan kajian menunjukkan bahawa terdapat kesan separa antara modal berasaskan risiko dan perbelanjaan tuntutan yang mempengaruhi pendapatan. Hasil kajian ini juga menunjukkan bahawa variabel modal berasaskan risiko dan perbelanjaan tuntutan mempunyai kesan serentak yang signifikan ke atas pendapatan. Dalam ujian penentuan terdapat kesan 69.3% yang mempengaruhi keuntungan yang dijelaskan oleh variabel modal berasaskan risiko dan perbelanjaan tuntutan, manakala baki 30,7% dapat memberikan pengaruh oleh pembolehubah lain dan tidak ada dalam penelitian ini. Kata kunci: risk based capital, beban klaim, laba.