Perkawinan dan Kewarisan di Negara Malaysia - Elly Lestari; Ah. Fathoni; Fauzan Ali (Dialog Legal: Jurnal Syariah, Jurisprudensi dan Tata Negara, 2025)
Malaysia adalah sebuah negara federasi yang terdiri dari 13 negara bagian dan 3 wilayah persekutuan di Asia tenggara dengan luas 329.847 km persegi dan Ibukotanya adalah Kuala Lumpur, sedangkan Putrajaya menjadi pusat pemerintahan persekutuan. Jumlah penduduk negara ini melebihi 27 juta jiwa. Negara ini dipisahkan ke dalam dua kawasan Malaysia Barat dan Malaysia Timur oleh Kepulauan Natuna, wilayah Indonesia di Laut Cina Selatan. Malaysia berbatasan dengan Thailand, Indonesia, Singapura, Brunei, dan Filipina. Negara ini terletak di dekat khatulistiwa dan beriklim tropika. Kepala Negara Malysia adalah yang di-Pertuan Agong (raja) dan pemerintahannya dikepalai oleh seorang Perdana Menteri.