PENGARUH NET PROFIT MARGIN (NPM) DAN RETURN ON EQUITY (ROE) TERHADAP EARNING PER SHARE (EPS) PADA PT. SUPRA BOGA LESTARI Tbk PERIODE 2011 - 2018 - Faisal, Faisal (JURNAL SeMaRaK, 2021)
“Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh Margin Untung Bersih dan Ekuiti Return On Earning Per Share di PT Supra Boga Lestari Tbk pada tahun 2011-2018. Dalam kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif di mana pemboleh ubah bebas dalam kajian ini adalah nisbah keuntungan seperti yang diukur oleh Margin Untung Bersih dan Ekuiti Pulangan. Sementara pemboleh ubah bersandar diukur dengan Perolehan Per Saham. Data yang digunakan dalam kajian ini adalah data sekunder dari laporan kewangan dalam tempoh 2011-2018. Kaedah analisis data yang digunakan adalah analisis regresi linier berganda dan pengujian hipotesis serta ujian asumsi klasik yang merangkumi ujian normalitas, ujian multikolineariti, ujian heteroskedisitas, dan ujian autokorelasi, dengan aras keertian 5% alpha. Hasil kajian tcount (-1.049) < ttabel (2.571) menunjukkan bahawa pemboleh ubah NPM sebahagiannya mempunyai kesan negatif dan tidak signifikan terhadap EPS dengan nilai sig 0.342. Pemboleh ubah ROE dari tcount (6.317)> ttable (2.571) mempunyai kesan positif dan signifikan pada EPS dengan nilai sig 0.001. Sementara itu, secara serentak hasil NPM dan ROE Fhitung > Ftabel (110,756 > 5,14) mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap EPS dengan nilai sig 0,000. Jumlah pekali penentuan adalah 0.969. Ini bermaksud 96.9% daripada pemboleh ubah bersandar, iaitu Perolehan Per Saham, dipengaruhi oleh pemboleh ubah tidak bersandar, iaitu Margin Untung Bersih dan Ekuiti Pulangan. Manakala baki 3.1% dipengaruhi oleh pemboleh ubah lain yang tidak dikaji dalam kajian ini“.