PENGARUH KUALITAS PELAYANAN TERHADAP KEPUASAN MAHASISWA FAKULTAS EKONOMI DAN BISNIS PRODI SARJANA MANAJEMEN UNIVERSITAS PAMULANG - Fadillah, Fadillah (JURNAL SeMaRaK, 2021)
Tujuan kajian ini adalah seperti berikut: Untuk mengetahui kesan kualiti perkhidmatan terhadap kepuasan pelajar di Universiti Pamulang. Kaedah yang digunakan dalam kajian ini menggunakan analisis deskriptif kuantitatif, sedangkan menurut Sugiyono (2012: 147), adalah "kaedah yang digunakan untuk menggambarkan atau menganalisis hasil penyelidikan tidak digunakan untuk membuat kesimpulan yang lebih luas". Teknik yang digunakan adalah kebarangkalian pengambilan sampel dengan menggunakan kawasan persampelan (cluster sampling). Sebab penggunaan teknik persampelan ini sekiranya didapati bahawa objek atau responden yang dikaji sangat luas. Setelah memilih sampel terkecil, maka sampel rawak dipilih. Kualiti perkhidmatan memberi kesan positif dan signifikan terhadap kepuasan pelajar. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa aritmetik t adalah 1.976 lebih besar daripada t jadual 2.00 dengan nilai sig 0.000 <0.05, maka Ho1 ditolak dan Ha1 diterima. Yang bermaksud bahawa kualiti perkhidmatan memberi kesan positif dan signifikan terhadap pemboleh ubah kepuasan pelajar.