Representasi Kata Ekonomi Dalam Teks Politik Titah (International Journal of Linguistics and Indigenous Culture, 2023)
Makalah ini melihat bagaimana kata 'ekonomi' direpresentasikan dalam teks politik titah Istiadat Pembukaan Majlis Mesyuarat Negara (MMN) Brunei Darussalam dari tahun 2009 hingga 2022. Dengan menggunakan pendekatan wacana historis, makalah ini memanfaatkan analisis strategi diskursif untuk melihat hubungan antara leksikal ekonomi dengan situasi perekonomian dan kewangan negara dan global, perspektif serta tindakan masyarakat, dan kepentingannya sebagai instrumen yang menentukan hala tuju serta keberkesanan urus tadbir negara. Dapatan menunjukkan bahawa kata 'ekonomi' digunaan secara konsisten di dalam set data yang digunakan dalam bentuk agensi atau pelaku sosial, objek, fenomena atau peristiwa, dan proses termasuk tindakan. Dapatan juga menunjukkan bahawa 'ekonomi' direpresentasikan dalam bentuk yang positif dan negatif -- sama ada untuk memberi keyakinan kepada masyarakat mahupun gambaran menyeluruh agar sebarang tindakan sosial yang dijalankan sesuai dengan gagasan yang dihasratkan. Kajian ini diharapkan dapat memberikan perspektif dan metodologi alternatif terhadap kajian sedia ada khususnya yang melibatkan ekonomi dan teks politik di Brunei Darussalam. Ia juga diharap agar dapat menjadi kajian asas yang boleh dikembangkan sebagai penyelidikan lanjutan di masa akan datang. Representation of Economy in Political Speech Titah Abstract This study examines the representation of the word 'economy' in the political text titah of the Opening Ceremony of the National Assembly (MMN) of Brunei Darussalam from 2009 to 2022. Using a historical discourse approach, this paper analyzes the discursive strategies employed to understand the relationship between economic lexical items and the economic situation, national and global finance, society's perspective and actions, and its importance in determining the direction and effectiveness of national governance. The findings indicate that the word 'economy' is consistently used in the data set in the form of social agencies or actors, objects, phenomena or events, as well as processes and actions. It also reveals that 'economy' is represented in both positive and negative forms to instill confidence in the community or provide a comprehensive picture to ensure that any social action carried out is in line with the intended idea. This study provides an alternative perspective and methodology to the existing literature, specifically those concerning economics and political texts in Brunei Darussalam. It is expected to be a valuable resource for further research and contribute to the development of related studies in this area.