Analisis Tindak Tutur Ilokusi dalam Titah KDYMM: Suatu Kajian Pragmatik (International Journal of Linguistics and Indigenous Culture, 2025)
Tindak tutur (speech act) mempunyai kedudukan yang sangat penting dalam pragmatik. Tindak tutur merupakan pertuturan yang dilakukan oleh penutur melalui ujaran. Dalam ujaran, setiap kalimat bukan hanya mempunyai makna literal tetapi memainkan peranan penting dalam komunikasi kerana setiap kalimat yang diucapkan mempunyai makna yang tertentu bergantung kepada situasi dan niat penutur. Dalam mengetahui bagaimana ujaran mempunyai makna sebaliknya. Maka, kajian ini bertujuan untuk menganalisis tindak tutur ilokusi dan realisasi dalam ucapan titah KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan semasa majlis Konvokesyen Universiti Brunei Darussalam (UBD) dari tahun 2019 hingga 2023. Isu utama yang mendorong kajian ini dilakukan timbul daripada keperluan untuk memahami bagaimana tindak tutur ilokusi, direalisasikan dalam titah yang diujarkan oleh KDYMM, dan implikasi terhadap pendengar, khususnya graduan. Kajian ini menggunakan metode kualitatif dengan analisis kandungan teks titah digunakan berpandukan teori tindak tutur yang diperkenalkan oleh Searle (1969). Hasil kajian mendapati bentuk tindak tutur asertif, direktif dan ekspresif, digunakan dalam titah KDYMM. Bentuk tindak tutur ekspresif lebih banyak digunakan dalam titah KDYMM untuk menyampaikan mesej dan memberikan penekanan terhadap hal-hal berkaitan dengan teknologi, kecerdasan buatan (AI), keusahawanan, ekonomi, pembangunan dan pertumbuhan sumber tenaga manusia. Implikasi kajian ini memberikan kesan signifikan dalam memahami penggunaan Bahasa dalam konteks formal. An Analysis of Illocutionary Acts in the Royal Address of KDYMM: A Pragmatic Study Abstract Speech acts hold a very important position in pragmatic. A speech acts is referring to utterance made by the speaker through their speech. In speech acts, sentences that are utter by the speakers is not only carries a literal meaning but also hold a vital role in communication. Every sentence that are utter by the speaker contains specific meaning depending on the speaker’s intention and situations. To understand how an utterance carries a meaning, this study aims to analyse the illocutionary speech acts and their realization in the speeches of His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah during the University Brunei Darussalam (UBD) convocation ceremonies from 2019 to 2023. The issue prompting this research is from the need to understand how illocutionary acts, the realization in His Majesty’s speeches and the implication for the audience, particularly the graduates. This study conducted a qualitative method using content analysis of the text, based on the speech theory introduces by Searle (1969). The findings reveal that assertive, directive, and ekspresif are present in the speeches. Therefore, directive is more frequently used to convey messages and in emphasizing matters related to the technology, artificial intelligence (AI), entrepreneurship, the economy, development and workforce development. Thus, the implications of this study provide a significant understanding of how language use in formal context.