Tinjauan Permasalahan Akhlak Belia di Institusi Pengajian Tinggi - Tan, Rohana; Abiddin, Norhasni Zainal (MIMBAR PENDIDIKAN, 2016)
ABSTRAKSI: Belia adalah aset bernilai kepada negara dan menjadi harapan nusa bangsa untuk merealisasikan hasrat menjadi negara maju. Namun, dengan arus globalisasi yang melanda dunia, apa yang berlaku pada hari ini ialah penglibatan belia, termasuklah belia di institusi pengajian tinggi, dalam permasalahan akhlak yang menyimpang daripada nilai-nilai ke-Timur-an dan prinsip Islam, walaupun hakikatnya mereka telah melalui proses pendidikan agama secara formal di sekolah. Ini menimbulkan persoalan: Apakah permasalahan akhlak belia di institusi pengajian tinggi? Penglibatan mereka dalam tingkah-laku yang berisiko seolah-olah memberi petunjuk bahawa pendidikan di sekolah sahaja belum mencukupi untuk membentuk akhlak belia, dan menjadikan Islam sebagai satu cara hidup dalam kehidupan mereka pada hari ini. Justeru itu, artikel ini mengupas tentang konsep belia dan akhlak Islam, permasalahan akhlak belia di institusi pengajian tinggi, dan cara mengatasinya. Dalam konteks negara Malaysia, pembentukan akhlak belia untuk menjadi insan kamil yang cemerlang dan seimbang dari segi intelek dan spiritual adalah proses pendidikan sepanjang hayat dan perlu diberi penekanan selaras dengan pembangunan dan kemajuan negara-bangsa.KATA KUNCI: Belia; Akhlak; Institusi Pengajian Tinggi; Globalisasi; Pendidikan Tidak Formal.ABSTRACT: â€œExploring the Issues of Morality among Youths in Higher Education Institutionâ€. Youth is a valuable asset to the nation to realize the objective of becoming a developed nation. However, what is happening in the globalization era nowadays is the involvement of youths, including those in higher educations, in the behaviors that deviate from Eastern values and principles of Islam, despite the fact that they have been through the process of formal religious education in schools. This begs the question: What are the moral problems of youths in institutions of higher education? Their risky behaviors seem to indicate that school education alone is not sufficient to to form good morals in youths, and Islam can alternatively be made a way of life. Therefore, this article explores the concept of youths and Islamic morality, moral problems of youths in institutions of higher education, and how to overcome them. In the context of Malaysia as a nation-state, the development of youthsâ€™ moral to be a perfect human and who can maintain a balanced in the intellectual and spiritual aspects is a lifelong process in education and should be addressed in line with the development and progress of the nation-state.Â KEY WORD: Youths; Morality; Higher Education Institution; Globalization; Informal Education.Â Â About the Authors: Rohana Tan ialah Pelajar Master Sains Pendidikan Pengembangan di Jabatan Pemajuan Profesional dan Pendidikan Lanjutan, Fakulti Pengajian Pendidikan UPM (Universiti Putra Malaysia). Prof. Madya Datoâ€™ Dr. Norhasni Zainal Abiddin ialah Pensyarah di Jabatan Pemajuan Profesional dan Pendidikan Lanjutan, Fakulti Pengajian Pendidikan UPM Serdang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Alamat emel: nonie@upm.edu.my dan nonieza99@gmail.comHow to cite this article? Tan, Rohana Norhasni Zainal Abiddin. (2016). â€œTinjauan Permasalahan Akhlak Belia di Institusi Pengajian Tinggiâ€ in MIMBAR PENDIDIKAN: Jurnal Indonesia untuk Kajian Pendidikan, Vol.1(2) September, pp.161-178. Bandung, Indonesia: UPI [Indonesia University of Education] Press, ISSN 2527-3868 (print) and 2503-457X (online). Chronicle of the article: Accepted (February 19, 2016); Revised (May 20, 2016); and Published (September 30, 2016).