Luas Segibanyak Dalam Pandangan Geometri Analitik - La Arapu (Jurnal Pendidikan Matematika, 2013)
Telah dibahas luas segibanyak berdasarkan pandangan geometrik analitik. Jika Ai(xi, yi);           i=1, 2, ..., n  adalah titik sudut segi-n, maka luasnya L=(1) , asalkan A1A2...An cembung. Jika A1A2...An cekung luasnya dapat ditentukan dengan (1) setelah memilih        (x1, y1) sehingga semua diagonal dari A1 terletak di dalam atau pada  segi-n ini.          Jika suatu segi-n tidak mempunyai A1, maka dibagi menjadi beberapa segi-nk; k=1, 2, ..., m sehingga setiap dua segi-nk yang berdekatan hanya bersekutu pada satu sisi dan setiap segi-nk  ke-i terdapat A1 sehingga hubungan (1) dapat diterapkan. Jika luas setiap segi-nk ke-i adalah Ai, maka luas segi-n  L=(2).Kata Kunci: segi-n, cembung, cekung.